Do kolorowych zup w ramach 'Wiosny na talerzu' dołącza wegetariańska
zupa z czerwonej soczewicy - pyszna! Przepis z lekką modyfikacją zaczerpnięty
z Kwestii
Smaku.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- włoszczyzna (1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 2 ząbki czosnku)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego, 1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry, sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
- 400 ml soku pomidorowego
- 250 g czerwonej soczewicy
Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki. W większym garnku na dnie rozgrzać oliwę i zeszklić warzywa. Dusić pod przykryciem przez 4 min. od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dodać wszystkie przyprawy i sosy i gotować do miękkości warzyw. Całość zblendować. Dodać soczewicę i gotować 10 min. aż będzie miękka.
Gotową zupę można podawać z natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz