środa, 5 marca 2014

Zupa z czerwonej soczewicy ('Wiosna na talerzu' - nr 8)

Do kolorowych zup w ramach 'Wiosny na talerzu' dołącza wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy - pyszna! Przepis z lekką modyfikacją zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • włoszczyzna (1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 2 ząbki czosnku)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego, 1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 400 ml soku pomidorowego
  • 250 g czerwonej soczewicy

Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki. W większym garnku na dnie rozgrzać oliwę i zeszklić warzywa. Dusić pod przykryciem przez 4 min. od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dodać wszystkie przyprawy i sosy i gotować do miękkości warzyw. Całość zblendować. Dodać soczewicę i gotować 10 min. aż będzie miękka.
Gotową zupę można podawać z natką pietruszki lub szczypiorkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz