środa, 21 stycznia 2015

Kasza jaglana z indykiem i dynią

Pomysł na pyszną i zdrową kaszę jaglaną w wersji wytrawnej.

Składniki:

  • mniejsza pierś z indyka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • pieprz


Indyka kroimy na małą kostkę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i 1 łyż. oliwy, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min. (albo na całą noc). Podsmażamy go na patelni do lekkiego zrumienienia.

Kaszę na sitku przepłukujemy najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem - 1,5 szklanki. Dosypujemy sól, kurkumę, curry i rodzynki. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.Kasza po tym czasie powinna być miękka i sypka.

Dynię dusimy na patelni na łyżce oliwy aż będzie miękka.

Wszystkie składniki łączymy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 15 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz