niedziela, 2 marca 2014

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Bardzo udana czekoladowa babka z wyczuwalnym smakiem orzechów laskowych! Przepis pochodzi z Moich Wypieków, zmieniłam jedynie skład polewy, żeby 'podkręcić' nutellowy efekt. Polecam :)

Składniki (w temperaturze pokojowej):
  • 120 g masła
  • 150 g Nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • bułka tarta i masło do formy
Na polewę:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki Nutelli

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao do jednej miski. Oddzielić żółtka od białek.

W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając stopniowo dodawać Nutellę a potem po jednym żółtku. Dodać suche składniki i mleko i wymieszać łyżką. 
Nastawić piekarnik na 160 stopni (grzanie 'góra-dół). 

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę czekoladową. 

Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 20 min. Następnie podnieść temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 30 min. do tzw. 'suchego patyczka'. Po ostudzeniu polać polewą.

Przygotowanie polewy: w garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, dodać Nutellę i wymieszać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz