Bardzo
udana czekoladowa babka z wyczuwalnym smakiem orzechów laskowych!
Przepis pochodzi z Moich
Wypieków, zmieniłam jedynie skład polewy, żeby 'podkręcić'
nutellowy efekt. Polecam :)
Składniki
(w temperaturze pokojowej):
- 120 g masła
- 150 g Nutelli
- 5 jajek
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (60 ml)
- bułka tarta i masło do formy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki Nutelli
Przesiać
mąkę, proszek do pieczenia i kakao do jednej miski. Oddzielić
żółtka od białek.
W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając stopniowo dodawać Nutellę a potem po jednym żółtku. Dodać suche składniki i mleko i wymieszać łyżką.
W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając stopniowo dodawać Nutellę a potem po jednym żółtku. Dodać suche składniki i mleko i wymieszać łyżką.
Nastawić
piekarnik na 160 stopni (grzanie 'góra-dół).
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę czekoladową.
Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 20 min. Następnie podnieść temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 30 min. do tzw. 'suchego patyczka'. Po ostudzeniu polać polewą.
Przygotowanie
polewy: w garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, dodać Nutellę
i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz