Przepis od Asi z Kwestii Smaku, która nazwała ją 'Sałatką Obłędną' a ja się absolutnie pod tą nazwą podpisuję. Moją małą modyfikacją jest słonecznik zamiast orzeszków pinii. Jeśli nie przepadacie za kozim serem, polecam np. Fetę.
Składniki, 2
porcje:
• 1/2 szklanki kaszki kuskus
• około 1/2 szklanki wrzącego bulionu
• po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
• 2 garście rukoli (50 g)
• 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na suchej patelni
• 1/2 granatu, wyłuskane ziarenka
• 10 dojrzałych czerwonych winogron, przekrojonych na połówki i wypestkowanych
• około 60 g sera koziego, pokruszonego/ Fety
• kilka łyżek tartego Parmezanu
• 1/2 szklanki kaszki kuskus
• około 1/2 szklanki wrzącego bulionu
• po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
• 2 garście rukoli (50 g)
• 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na suchej patelni
• 1/2 granatu, wyłuskane ziarenka
• 10 dojrzałych czerwonych winogron, przekrojonych na połówki i wypestkowanych
• około 60 g sera koziego, pokruszonego/ Fety
• kilka łyżek tartego Parmezanu
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
miodowy sos winegret:
• 1
łyżka soku z cytryny
• 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka miodu
• 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz
Na początku przygotowujemy sos. Siekamy drobno czosnek, rozcieramy z solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód (mieszamy), sok z cytryny, sól i pieprz (mieszamy), oliwę (mieszamy).
Kaszkę kuskus zalewamy wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy i odstawiamy na 10
minut, aż wchłonie bulion i będzie sypka. Przekładamy do dużej miski i dodajemy świeże zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Potem w misce lądują kolejno: rukola, słonecznik, ziarenka
granatu i winogrona. Mieszamy z kawałkami sera.
Przed samym
podaniem polewamy sałatkę winegretem i posypujemy tartym Parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz