niedziela, 10 marca 2013

Obłędna sałatka z rukolą, winogronami i granatem ('Wiosna na talerzu' - nr 1)

Ta sałatka jest zachwycająca - kolorowa z białymi akcentami sera, miejscami chrupiąca, miejscami soczysta, kwaskowata i słodka jednocześnie... kulinarny majstersztyk, którego smak trudno opisać. Z pewnością jest to idealna kandydatka na zdrowy uzależniacz! Mam nadzieję, że i Was oczaruje. 
Przepis od Asi z Kwestii Smaku, która nazwała ją 'Sałatką Obłędną' a ja się absolutnie pod tą nazwą podpisuję. Moją małą modyfikacją jest słonecznik zamiast orzeszków pinii. Jeśli nie przepadacie za kozim serem, polecam np. Fetę.

Składniki, 2 porcje:

• 1/2 szklanki kaszki kuskus
• około 1/2 szklanki wrzącego bulionu
• po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
• 2 garście rukoli (50 g)
• 4 łyżki pestek słonecznika, zrumienionych na suchej patelni
• 1/2 granatu, wyłuskane ziarenka
• 10 dojrzałych czerwonych winogron, przekrojonych na połówki i wypestkowanych
• około 60 g sera koziego, pokruszonego/ Fety
• kilka łyżek tartego Parmezanu
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

miodowy sos winegret:

• 1 łyżka soku z cytryny
• 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżka miodu
• 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
 szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony czarny pieprz


Na początku przygotowujemy sos. Siekamy drobno czosnek, rozcieramy z solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód (mieszamy), sok z cytryny, sól i pieprz (mieszamy), oliwę (mieszamy).

Kaszkę kuskus zalewamy wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy i odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie bulion i będzie sypka. Przekładamy do dużej miski i dodajemy świeże zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.

Potem w misce lądują kolejno: rukola, słonecznik, ziarenka granatu i winogrona. Mieszamy z kawałkami sera. 

Przed samym podaniem polewamy sałatkę winegretem i posypujemy tartym Parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz