czwartek, 6 lutego 2014

Warkocze z polędwiczek z żurawiną

Proste i jednocześnie eleganckie danie. Z dodatkiem śliwek suszonych i żurawiny będzie również idealne na świąteczny stół.

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 polędwiczki wieprzowe (takie dłuższe)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej)
  • 8 śliwek suszonych
  • garść żurawiny
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • oliwa

Każdą polędwiczkę nacinamy wzdłuż tak, aby powstały 3 paski złączone z jednej strony (ok. 2 cm "złącza" wystarczy). Suche przyprawy łączymy z wyciśniętym czosnkiem i łyżeczką oliwy i wcieramy je w mięso. Jeden pasek każdej polędwiczki owijamy szynką i zaplatamy warkocze. Końcówki spinamy wykałaczką. Gotowe warkocze smarujemy z każdej strony oliwą i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. W kieszenie warkoczy wkładamy śliwki i żurawinę. Obraną cebulę kroimy na ćwiartki-księżyce i układamy dookoła warkoczy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 min. bez przykrycia (grzanie 'góra-dół'). Następnie zalewamy śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na kolejne 15 min. na 180 st. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy mięso w środku na ostatnie 5 min. Podajemy np. z kaszą gryczaną i zieloną sałatą z miodowym dressingiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz