sobota, 15 lutego 2014

Sałatka Waldorfa z selerem naciowym ('Wiosna na talerzu' - nr 7)

To moja wariacja na temat słynnej sałatki Waldorfa. Ponieważ małżonek nie przepada za korzeniem selera, zamieniam go w tej sałatce na seler naciowy a zamiast kwaśnych jabłek daję nieco słodsze. Fajne połączenie smaków - słodkie rodzynki, gorzkawe orzechy, kwaskowate jabłka no i duuuuuużo chrupania :)

Składniki:

  • 2 średnie jabłka (u mnie ze skórką)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich (połówki/ ćwiartki)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz  
Jabłka kroimy w centymetrową kostkę, selera w poprzek w paseczki. Dorzucamy orzechy i rodzynki. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. No i chrupiemy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz