Nasz pierwszy włoski przystanek kończymy przepisem na CANNELLONI z mięsem i sosem pomidorowym. Cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu. Wykorzystuje się go do wszelkiego rodzaju farszów. U nas dzisiaj ten najpopularniejszy. Przepis jest bardzo prosty!
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
opakowanie makaronu cannelloni
ząbek czosnku (lub więcej)
cebula
opakowanie przecieru pomidorowego
sól
pieprz
oregano (ew. przyprawa włoska)
oliwa
ser żółty
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy czosnek i mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut aż mięso będzie gotowe. Następnie całość zalewamy odrobiną przecieru pomidorowego i doprawiamy przyprawą włoską. Zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu sosu, nadziewamy nim makaron. Cannelloni układamy obok siebie, po czym zalewamy przecierem pomidorowym. Ważne jest, aby każda rurka była pokryta przecierem. Na koniec całość posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy pod folią aluminiową około 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
opakowanie makaronu cannelloni
ząbek czosnku (lub więcej)
cebula
opakowanie przecieru pomidorowego
sól
pieprz
oregano (ew. przyprawa włoska)
oliwa
ser żółty
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy czosnek i mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut aż mięso będzie gotowe. Następnie całość zalewamy odrobiną przecieru pomidorowego i doprawiamy przyprawą włoską. Zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu sosu, nadziewamy nim makaron. Cannelloni układamy obok siebie, po czym zalewamy przecierem pomidorowym. Ważne jest, aby każda rurka była pokryta przecierem. Na koniec całość posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy pod folią aluminiową około 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz