Gdyby kraje brały udział w konkursach, w kategorii „Miłość do jedzenia” z pewnością wygrałyby Włochy! Ich miłość do jedzenia można porównać tylko z miłością do... piłki nożnej. „Jedzenie i piłka nożna to dwa powody, dla których warto żyć” - mawiają Włosi.
Nie bez powodu autorka i bohaterka „Jedz, módl się, kochaj” wybiera właśnie to miejsce na pierwszy przystanek swojej wyjątkowej podróży. Miłość do jedzenia, spożywanie posiłków bez pośpiechu, w dobrym towarzystwie, dojrzewające w słońcu owoce i warzywa, prawdziwe sery, świeżo zerwane, pachnące zioła - który kraj będzie wspanialszą ucztą dla zmysłów?
Jeśli zatem wybierać miejsce do wyruszenia w podróż kulinarną - gdzie przyjemniej będzie zacząć, jeśli nie tu? :)

Kuchnia włoska nie jest jednolita. La cucina Italiana - to przede wszystkim kuchnia regionalna. Właściwie można powiedzieć – co region to inna kuchnia. Próbując uogólnić zróżnicowanie kuchni regionalnych możemy podzielić Włochy na „sytą” Północ, gdzie jada się przede wszystkim mięsa, ryż i polentę i „lżejsze” Południe - tu najbardziej popularne są makaron, pizza i oliwa używana do wszystkiego. Jednak dopiero po poznaniu tradycji kulinarnych każdego z 20 regionów Włoch możemy powiedzieć, że wiemy, czym jest prawdziwa kuchnia włoska :)
Od wieków mieszkańcy Włoch emigrowali z rodzimych regionów w inne miejsca kraju. Wraz z nimi emigrowały przepisy dań związanych z danym terytorium oraz sposób ich przyrządzania. Właśnie dzięki tym „wewnętrznym podróżom” powstały potrawy, które dziś znane są na całym świecie jako potrawy kuchni włoskiej. Są to między innymi: sos mięsny z Bolonii, pizza z Neapolu czy pesto z Genui.
To, co charakteryzuje kuchnie wszystkich regionów, to przede wszystkim prostota przyrządzania potraw oraz świeżość i wysoka jakość składników. Do przygotowania posiłków używana jest oliwa z oliwek, świeże warzywa i owoce oraz świeżo zerwane zioła – rzadko kiedy Włosi używają przypraw suszonych.
Będąc we Włoszech warto więc spróbować jednego dania w różnych miejscach. Ten sam rodzaj pizzy, ta sama pasta czy tiramisu mogą smakować zupełnie inaczej w Toskanii, Umbrii, a jeszcze inaczej na Sycylii...
Już niebawem przepis na Spaghetti a la Carbonara :)
Witam, z ciekawością przeczytałam i czekam na przepis - kalorie w dużej ilości, tym razem wskazane :).Powodzenia w gotowaniu - życzy zziębnięta i zgłodniała czytelniczka M.
OdpowiedzUsuńtak, tak, trzeba bronić się przed zimą, stąd słoneczne Włochy i rozgrzewające przepisy :)
OdpowiedzUsuń