otoczce - oooodlot! Ponieważ jestem wielką fanką połączenia czekolady i pomarańczy a małżonek - orzechów, robię je na 2 sposoby: połowę czekoladowej lawy łączę ze startą skórką z pomarańczy a drugą połowę z posiekanymi orzechami włoskimi i wlewam do dwóch rodzajów papilotek.
W kolorowej otoczce - papilotce babeczki koło drożdżowej baby albo pod baziami mogą być wdzięcznym akcentem na Wielkanocnym stole.
Aha, co istotne - przygotowuje się je ekspresowo, bo w 25 min. razem z pieczeniem :)
Do wyczarowania 12 babeczek potrzebujemy:
- 200g gorzkiej czekolady
- 60g mąki pszennej
- 2 jaja
- 210g masła
- 185g białego cukru
- 25g orzechów włoskich
- mała pomarańcza sparzona wrzątkiem
- forma do babeczek/ muffinek
- papilotki
- 2 miski z "dziubkiem"
- mikser
Nastawiamy piekarnik na 200 st.
W małym garnku cukier zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, by go przykrył) i mieszamy, żeby się rozpuścił i powstał syrop.
Wrzucamy do syropu połamaną wcześniej na kostki czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy do powstania jednolitej masy i odstawiamy do przestudzenia.
W większej misce miksujemy mąkę i jaja. Wąskim strumieniem wlewamy czekoladową lawę miksując równocześnie na małych obrotach aż do połączenia się całości w gładką masę.
Teraz połowę przelewamy do drugiej miski. Do jednej ścieramy skórkę z pomarańczy, do drugiej wrzucamy posiekane orzechy. Zawartość każdej miski mieszamy i wlewamy do papilotek.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-12 min. (każdy piekarnik jest inny, ale po kilku próbach na pewno znajdziemy ten optymalny czas pieczenia).
Po wyjęciu, środek babeczek, ponieważ jest lekko płynny, opada, tworząc wdzięczny dołeczek. :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBabeczki czekoladowe to coś co uwielbia cała moja rodzina. Co prawda ostatnio nasze serce skradł przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ ale myślę, że miłość do muffinek pozostanie.
OdpowiedzUsuń