poniedziałek, 11 marca 2013

Kurczak w occie balsamicznym na sałacie z pestkami granata ('Wiosna na talerzu' - nr 2)

Bardzo prosta i smaczna sałatka. Pierś z kurczaka podsmażona w occie balsamicznym nabiera zupełnie innego wyrazu niż klasyczna - w smaku i konsystencji przypomina nieco schab. Sałatka jest szybka w przygotowaniu. Warto jedynie pamiętać o tym, by wstawić kurczaka w marynacie do lodówki poprzedniego dnia.

Składniki (dla 2 osób):
  • strzępki sałaty, np. lodowej
  • pierś z kurczaka pokrojona na plastry 0,5 cm
  • ocet balsamiczny
  • pestki z połówki granata
  • sos balsamiczny: łyżka octu balsamicznego + łyżeczka miodu + sok z połówki cytryny + 2 łyżki oliwy + szczypta soli i pieprzu (wymieszane)
W kurczaka delikatnie wklepujemy sól, wkładamy do miski i zalewamy octem tak, by pokrył każdy kawałek. Zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia smażymy kurczaka na patelni z oliwą (miejscami będzie miał ciemnobrązowy kolor - tak ma właśnie być).
Przekładamy na deskę, żeby nieco przestygł. W tym czasie możemy przygotować sos. Kurczaka tniemy w paski i wykładamy na sałatę. Posypujemy pestkami granatu i skrapiamy sosem balsamicznym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz