Składniki: pocięta na kawałki pierś z kurczaka, pół czerwonej papryki - w paseczki, puszka mleka kokosowego, czerwona pasta curry (2 łyżeczki), 2 ząbki czosnku, trawa cytrynowa (1 pałeczka), galangal, 2 liście cytrynowe, sos sojowy (łyżka), sos rybny (2 łyżki), olej arachidowy/ oliwa, ziarenka sezamu i listki kolendry do dekoracji
Na łyżce oleju szklimy czosnek, dodajemy paprykę, 2 łyżeczki pasty curry, chwilę smażymy. Wlewamy mleczko a do mleczka wrzucamy: trawkę cytrynową, galangal (1 łyżeczka), liście cytrynowe. Na wolnym ogniu trzymamy kilka minut.
Na patelni na dużym ogniu podsmażamy kurczaka na złoto.
Wrzucamy kurczaka do sosu i 5-7 min. trzymamy na małym ogniu. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu.
Podajemy w głębokim naczyniu, posypując sezamem i kolendrą. Ryż obok w miseczce mile widziany.
Smacznego! :)
K.


Mmmm, wyglada cudownie!
OdpowiedzUsuńależ pobudza apetyt wpraszam się na następne danie na degustację
OdpowiedzUsuńewa p
OdpowiedzUsuńok, super :) to Wy wybieracie następny przystanek kulinarny - na jaką kuchnię macie ochotę? :)
Usuńhmmmm...zastanówmy się...może by tak wyruszyć do mexyku?
Usuń... sombrero, gitara i pyszne tortille? wchodzimy w to! do zobaczenia zatem w Meksyku! :)) K.
Usuńkhm..khm...to kiedy się umawiamy nas ten mexyk możnaby jakąś tekilę do tego stuknąć w ramach małżeńskiej kolacji dla czworga co Wy na to? na wekend majowy niestety nas niema, ale może jakoś uda nam się dobrać termin.
Usuńewa
Wow wyglada pysznie Olus xx
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) K.
Usuń