czwartek, 22 marca 2012

Kurczak w czerwonym curry

... i tak trochę do pary - kurczak w czerwonym curry. Ma przepiękny... pomarańczowy kolor :) Poszłam ostatnio do Kuchni świata a tam idealne (!) pudełeczko tajskich niezbędników (trawka cytrynowa, galangal, liście cytrynowe, papryczki chilli, tamaryndowiec) w cenie 7 zł. Spodobał mi się ten zestawik, nie powiem :) Jeśli mamy daleko do sklepu tego typu można troszkę pooszukiwać, ale bez kilku choćby tajskich "specyfików" się nie obędzie! ;)

Składniki: pocięta na kawałki pierś z kurczaka, pół czerwonej papryki - w paseczki, puszka mleka kokosowego, czerwona pasta curry (2 łyżeczki), 2 ząbki czosnku, trawa cytrynowa (1 pałeczka), galangal, 2 liście cytrynowe, sos sojowy (łyżka), sos rybny (2 łyżki), olej arachidowy/ oliwa, ziarenka sezamu i listki kolendry do dekoracji

Na łyżce oleju szklimy czosnek, dodajemy paprykę, 2 łyżeczki pasty curry, chwilę smażymy. Wlewamy mleczko a do mleczka wrzucamy: trawkę cytrynową, galangal (1 łyżeczka), liście cytrynowe. Na wolnym ogniu trzymamy kilka minut.
Na patelni na dużym ogniu podsmażamy kurczaka na złoto.
Wrzucamy kurczaka do sosu i 5-7 min. trzymamy na małym ogniu. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu.
Podajemy w głębokim naczyniu, posypując sezamem i kolendrą. Ryż obok w miseczce mile widziany.
Smacznego! :)
K.



9 komentarzy:

  1. Mmmm, wyglada cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pobudza apetyt wpraszam się na następne danie na degustację

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ok, super :) to Wy wybieracie następny przystanek kulinarny - na jaką kuchnię macie ochotę? :)

      Usuń
    2. hmmmm...zastanówmy się...może by tak wyruszyć do mexyku?

      Usuń
    3. ... sombrero, gitara i pyszne tortille? wchodzimy w to! do zobaczenia zatem w Meksyku! :)) K.

      Usuń
    4. khm..khm...to kiedy się umawiamy nas ten mexyk możnaby jakąś tekilę do tego stuknąć w ramach małżeńskiej kolacji dla czworga co Wy na to? na wekend majowy niestety nas niema, ale może jakoś uda nam się dobrać termin.
      ewa

      Usuń
  4. Wow wyglada pysznie Olus xx

    OdpowiedzUsuń