Na małą tortownicę:
- 120g miękkiego masła
- 10 łyżek cukru
- 3 jaja
- szczypta soli
- 10 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki poza owocami w tej kolejności miksujemy (jaja dodajemy pojedynczo, po każdym dodanym miksując a mąkę razem z proszkiem do pieczenia). Przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Na wierzch kładziemy owoce. Jeśli są kwaskowate, możemy posypać je dodatkowo cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 180st. C na 40-60 min. do tzw. suchego patyczka. I to wszystko! :)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Aha, jeśli chcemy zrobić ciasto w dużej tortownicy, podwajamy ilość składników na ciasto, a owoców dajemy 500g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz