sobota, 27 lipca 2013

Szybkie ciasto z owocami - pochwała prostoty

Ciasto w sam raz na lato a do tego robi się je błyskawicznie. Można dodać dowolne owoce - jeśli nektarynki lub śliwki to skórką do dołu. W moim wydaniu - maliny z jagodami.

Na małą tortownicę:
  • 120g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+  400g dowolnych owoców

Wszystkie składniki poza owocami w tej kolejności miksujemy (jaja dodajemy pojedynczo, po każdym dodanym miksując a mąkę razem z proszkiem do pieczenia). Przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Na wierzch kładziemy owoce. Jeśli są kwaskowate, możemy posypać je dodatkowo cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 180st. C na 40-60 min. do tzw. suchego patyczka. I to wszystko! :)

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Aha, jeśli chcemy zrobić ciasto w dużej tortownicy, podwajamy ilość składników na ciasto, a owoców dajemy 500g.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz